A treia ediție a conferinţei anuale Putere, Pace, Securitate, ,,Securitate în noul context internaţional: evoluţii şi vulnerabilităţi” a fost organizată pe data de 13 aprilie 2016, la Palatul Parlamentului, cu sprijinul CNSAS și al fundației Konrad Adenauer Stiftung. Evenimentul a abordat teme din domeniile securității, relațiilor internaționale și intelligence-ului, fiind împărțit în trei paneluri: Noile paradigme de securitate și intelligence, Migrația în secolul XXI- între securitate și ajutor umanitar și Securitate regională în noul context global. În cadrul unui panel au fost prezentate două sau trei lucrări, expunerile fiind urmate de o sesiune de întrebări și răspunsuri din partea publicului, pe baza informațiilor expuse de către autori, dar și de sesiuni de networking.

Conferința a debutat cu discursurile a trei invitați speciali: doamna deputat Ana Birchall, Președintele Comisiei pentru Afaceri Europene, domnul deputat Georgian Pop, Președintele Comisiei Comune de supraveghere a SRI și domnul Prof. univ. dr. Dragoș Petrescu, președintele Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), dar și a keynote speaker-ului acestei ediții: domnul Prof. univ. dr. Bogdan Aurescu, diplomat și fost Ministru de Externe (2014-2015).

Primul panel, Noile paradigme de securitate și intelligence, moderat de către domnul lect. univ. dr. Mihai Marcoci (Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”) a tratat cele mai importante probleme ce afectează securitatea internațională și securitatea statelor în momentul de față. Cele trei lucrări prezentate au abordat tematici legate de reziliență și intelligence social, antagonismul dintre asigurarea securității și respectarea drepturilor omului, dar și securitate societală.

Cel de-al doilea panel, Migrația în secolul XXI- între securitate și ajutor umanitar, a adus în discuție tema provocării reprezentate de către valul de refugiați cu care Uniunea Europeană și statele membre se confruntă în momentul de față. Secțiunea, moderată de către domnul lect. univ. dr. Ștefan Popescu, secretar general al Comisiei pentru Studii Prospective a Academiei Române, a inclus teme precum securitizarea migrației, dar și ascensiunea amenințării teroriste europene ca reacție a crizei refugiaților.

Prin intermediul ultimului panel, Securitate regională în noul context global, ne-am propus dezbaterea principalelor schimbări ce au afectat și afectează sistemul internațional, cu accent pe modul în care acestea influențează complexul regional de securitate în care ne aflăm, în special în zona Europei de Est și a regiunii extinse a Mării Negre. Doamna Eugenia Gusilov, președintele fondator al Romanian Energy Center a fost cea care a moderat discuțiile legate de conflictul transnistrean sau conflictele din Balcanii de Vest.

Conferința s-a încheiat prin premierea celor mai bune lucrări prezentate și un cuvânt de încheiere din partea domnului lect. univ. dr. Gabriel Sebe (Academia Naționala De Informații „Mihai Viteazul”).

 

______________________________________________________________________________________________ Opiniile prezentate în articol aparțin exclusiv autorului, acesta fiind unicul responsabil de conținutul textului. Acestea nu constituie poziția oficială a GSS.