A doua ediție a conferinței „Putere, Pace, Securitate”, organizată pe 26 martie 2015, a fost cea care a confirmat proiectul de debut al Grupului de Studii de Securitate, primul număr al acestei conferințe, care avusese loc cu un an înainte. A doua ediție a acestui proiect ne-a dovedit faptul că drumul pe care grupul nostru se afla era cel potrivit. Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Fundației Konrad Adenauer, a Parlamentului României și al Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității și a avut ca scop principal explorarea diferitelor perspective ale securității cât și provocările de securitate contemporane. La interval de un an de la prima ediție, am reușit să dezvoltăm acest eveniment și să facem din el un proiect de amploare. Conferința s-a desfăsurat într-o locație nouă, adecvată numărului mare de participanți – sala Nicolae Bălcescu din Parlamentul României – o locație care avea să găzduiască și următoarea ediție a aceluiași proiect.

Conferința „Putere, Pace, Securitate”, ediția a doua, a permis participarea unui număr considerabil de studenți și masteranzi, tineri ce au provenit din instituții de învățământ superior atât din București cât și din țară. Cu prilejul acestei conferințe aveam să sesizăm pentru prima dată cu adevărat necesitatea și importanța unor astfel de întâlniri în cadrul cărora există o dezbatere între tinerii pasionați de domeniul studiilor de securitate.

Conferința s-a concentrat pe prezentarea și dezbaterea lucrărilor redactate de studenți și masteranzi, lucrări ce au fost au fost susținute în fața unui public larg și în prezența unor invitați de seamă și care au fost repartizate în cadrul a patru secțiuni – dimensiuni ale securității, securitate și insecuritate, mecanisme instituționale de gestionare a securității și terorismul post 11 septembrie.

Printre invitații noștri la această ediție a conferinței „Putere, Pace, Securitate” îi amintim pe: Prof.univ.dr. Dragoș Petrescu, președinte al Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității; Prof.univ.dr. Gabriel Sorin Sebe; Ambasador prof. univ. dr Ștefan Glăvan; Dl. Sven-Joachim Irmer, Director al Fundației Konrad Adenauer; Dl. Adrian Davidoiu, Director general al Departamentului Afaceri Strategice MAE; Dr. Silviu Moldovan, Șeful departamentului de cercetare – CNSAS; Dna. Lect. Univ. Sarmiza Andronic, Specialist în comunicare și Branding Politic; Dl. Lect. Univ. Dr. Mihai Marcoci, Academia de Poliție – ,,Alexandru Ioan Cuza”.

Avem astfel ocazia de a le mulțumi încă o dată pentru aportul adus:

  • invitaților, cei care ne-au susținut și au considerat oportună participarea în cadrul unui astfel de eveniment;
  • studenților și masteranzilor, cei care au participat efectiv la această conferință și care au dovedit faptul că interesul tinerilor acordat acestui domeniu este unul tot mai accentuat;
  • publicului larg, care a dovedit de asemenea un interes deosebit față de temele dezbătute și fără de care organizarea unor astfel de evenimente ar fi imposibilă.

 

______________________________________________________________________________________________ Opiniile prezentate în articol aparțin exclusiv autorului, acesta fiind unicul responsabil de conținutul textului. Acestea nu constituie poziția oficială a GSS.