Pe data de 25 noiembrie 2016 s-a desfășurat, în incinta Universității Româno-Americane, conferința „Poziția României pe flancul Sud-Estic al NATO”. În cadrul acestei conferințe am discutat, împreună cu invitații noștri, despre rolul pe care România încearcă să îl dobândească în Organizația Atlanticului de Nord, având în vedere atât contextul regional, cât și mutațiile de pe scena politică internațională.

Evenimentul a debutat cu discursul lui Patrick Rus, key-note speaker, director al Departamentului de Cercetare GSS, urmat de cuvintele lui Vlad Irimie, fostul Președinte al Grupului de Studii de Securitate.

Primul panel, Sistemul A2/AD din Crimeea și securitatea României în regiunea Mării Negre a fost moderat de domnul Constantin Dudu Ionescu – Consilier de Stat – Departamentul Securităţii Naţionale și Director al Oficiului de Informaţii Integrate. Discuția s-a concentrat în jurul unor teme precum balanța de putere în bazinul Mării Negre, evoluția sistemului A2/AD din Crimeea, sau impactul economic al tehnologiilor militare ale Rusiei.

În cadrul celui de-al doilea panel, domnul Mihai Benga, membru al Departamentului de Cercetare GSS, a ținut un discurs despre Descurajarea nucleară și convențională în regiunea Mării Negre. În prima parte a expunerii, domnul Benga a prezentat câteva perspective teoretice, după care a adus în discuție problema descurajării convenționale în regiunea Mării Negre.

Deoarece ne-am propus să extindem vectorul temporal al dezbaterii către viitorul apropiat, moderatorul ultimului panelScenarii de evoluție pe Flancul Estic al NATO: Poziția României la orizontul anilor 2020-2025 – a fost domnul Gabriel Sebe, Prorector pentru Cercetare Științifică și Tehnologie Educațională în cadrul Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul”. În această secțiune, accentul a fost pus pe amenințările, riscurile și vulnerabilitățile cu care ar putea să se confrunte țara noastră, în următorii ani.

Am fost încântați de interesul acordat evenimentului și de faptul că discuția a fost una interactivă, existând un dialog între public și invitații speciali, care au răspuns întrebărilor primite. În încheierea evenimentului, domnul Gabriel Sebe a adresat câteva cuvinte Grupului de Studii de Securitate, recomandând implicarea la nivel operativ în domeniu.

Mulțumim, încă odată, tuturor participanților și vă invităm, pe această cale, la următorul eveniment pe care îl vom organiza – cea de-a treia ediție a conferinței „Putere, Pace, Securitate” – care va avea loc la Palatul Parlamentului, în data de 28 aprilie.

Grupul de Studii de Securitate

 


add content here

add content here

add content here

add content here

 

______________________________________________________________________________________________ Opiniile prezentate în articol aparțin exclusiv autorului, acesta fiind unicul responsabil de conținutul textului. Acestea nu constituie poziția oficială a GSS.