Pe data de 25 noiembrie 2015, grupul nostru a organizat, în sala Constantin Stoicescu a Facultății de Drept, Universitatea din București, conferința Cyberintelligence, Cybersecurity, Cyberlaw. Această nouă dimensiune a securității, ce a dobândit o importanţă crescândă în cadrul noii paradigme a culturii de securitate, a fost dezbătută alături de practicieni din domeniul securității cibernetice și reprezentanți specializați din mediul academic și din instituțiile publice.

Printre subiectele abordate în cadrul conferinței s-au numărat dezvoltarea unei colaborări în domeniul securității cibernetice între mediile public, privat și academic, protecția de date la nivel național și european și dimensiunea națională a securității cibernetice.

Discuțiile privind analiza situației din această sferă au fost moderate de trei invitați: Dl. Ionel Nițu, Director Executiv Intelseco, Dl. Augustin Jianu, Director General al Centrului Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică – CERT-RO și Dl. Gabriel Mazilu, Director Adjunct al Centrului Național CYBERINT.

Dl. Ionel Nițu a abordat tema securității cibernetice prin prisma unei analize a cadrului de securitate cibernetică la nivel național și european, în timp ce Dl. Augustin Jianu a evidențiat în prezentare sa  importanța colaborării instituțiilor publice, la nivel tehnic și legislativ, cu mediile academic și privat, pentru sporirea nivelului de securitate cibernetică, dar și combaterea vulnerabilităților aduse de un nivel tot mai ridicat de informatizare. Nu în cele din urmă, Dl. Gabriel Mazilu a abordat tematica riscurilor și a vulnerabilităților la adresa securității cibernetice a României. La finalul celor trei prezentări, invitații au avut ocazia să vizioneze și două filmări ce ilustrau conceptele de securitate cibernetică și protecția de date în mediul online.

La finalul conferinței, publicul a avut oportunitatea să adreseze celor trei invitați o serie de întrebări, dar și să își împărtășească cu ceilalți participanți ideile legate de această tematică printr-o sesiune de networking.

______________________________________________________________________________________________ Opiniile prezentate în articol aparțin exclusiv autorului, acesta fiind unicul responsabil de conținutul textului. Acestea nu constituie poziția oficială a GSS.